JADŁOSPIS STARSZAKI OD 20.11.2023 do 24.11.2023
PONIEDZIAŁEK 20.11.2023
ŚNIADANIE: Zupa mleczna z lanym ciastem, chleb razowy z masłem, twarożkiem
z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata rumiankowa.
ZUPA + KANAPKA: Kapuśniak z kiszonej kapusty, banan, herbata owoce leśne.
OBIAD + PODWIECZOREK: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i serem feta,
sok owocowy, wafle.
ALERGENY: gluten, mleko, jaja.
WTOREK 21.11.2023
ŚNIADANIE: Zupa mleczna z ryżem, chleb lniany z masłem, pastą z ryby wędzonej z jajkiem i
ogórkiem kiszonym, herbata z miętowa.
ZUPA + KANAPKA: Krupnik, mus jabłkowy z jogurtem, woda mineralna.
OBIAD + PODWIECZOREK: Ziemniaki puree, pulpet wieprzowy, sos pomidorowy, kalafior
z masłem, kompot wieloowocowy, krążki kukurydziane.
ALERGENY: gluten, mleko, jaja, ryba.
ŚRODA 22.11.2023
ŚNIADANIE: Kaszka kus kus na mleku, kiełbaski na gorąco, ketchup, chleb wieloziarnisty
z masłem, herbata z dzikiej róży.
ZUPA + KANAPKA: Ziemniaczana z jajkiem, gruszki, herbata z kopru włoskiego.
OBIAD + PODWIECZOREK: Naleśniki z serem waniliowym/dżemem polane musem
truskawkowym, kompot z czarnej porzeczki, chrupki kukurydziane.
ALERGENY: gluten, mleko, jaja.
CZWARTEK 23.11.2023
ŚNIADANIE: Kaszka kukurydziana na mleku, jajecznica na parze, chleb graham z masłem
szczypiorkowym, herbata z cytryną.
ZUPA + KANAPKA: Jarzynowa z ziemniakami, chlebek bananowy- wypiek własny, kakao.
OBIAD + PODWIECZOREK: Kasza bulgur, gulasz wołowy, sałatka z buraczków, kompot
malinowy, jabłko.
ALERGENY: gluten, mleko, jaja.
PIĄTEK 24.11.2023
ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, chleb mleczny z masłem, pastą z avocado z twarożkiem
i ogórkiem zielonym, herbata owocowy sad.
ZUPA + KANAPKA: Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, kisiel truskawkowy.
OBIAD + PODWIECZOREK: Ziemniaki puree, klopsik rybny, sos koperkowy, surówka
z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy.
ALERGENY: gluten, mleko, jaja, ryba.
Dopajanie dzieci wodą mineralną.
Jadłospis dla niemowlaków 20.11 do 24.11.2023
Śniadanie | Zupa | Obiad + podwieczorek | |
Poniedziałek | Kaszka mleczno-ryżowa, chleb z masłem, twarożkiem, herbata rumiankowa. | Kalafiorowa, banan. | Makaron z kurczakiem
i szpinakiem, sok owocowy przecierany. |
Wtorek | Kaszka owoce leśne na mleku modyfikowanym, chleb z masłem, jajkiem, herbata miętowa. | Krupnik, mus jabłkowy z jogurtem, woda mineralna. | Ziemniaki puree z wieprzowiną i kalafiorem, krążki kukurydziane. |
Środa | Kleik ryżowy na mleku modyfikowanym, chleb z masłem, pastą warzywną, herbata z kopru włoskiego.
|
Ziemniaczana z żółtkiem , mus gruszkowo-jabłkowy. | Puree jarzynowe z filetem drobiowym, chrupki kukurydziane. |
Czwartek | Kaszka waniliowa na mleku modyfikowanym, jajecznica na parze, chleb z masłem szczypiorkowym, herbata anyżkowa. | Jarzynowa, chlebek bananowy- wypiek własny. | Puree z kaszy bulgur
z wołowiną i buraczkiem, mus jabłkowy. |
Piątek | Kleik kukurydziany na mleku modyfikowanym, chleb z masłem, pastą z avocado, herbata owocowy sad. | Krem z dyni z żółtkiem, kisiel truskawkowy. | Ziemniaki puree z rybą i marchewką, sok owocowy klarowany. |
Dopajanie dzieci wodą mineralną.